Σκιαθος:: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ::Αρχιτεκτονική

Συντομη Πλοήγηση

Αρχιτεκτονική

Σκιάθος Αρχιτεκτονική: Αν και τα τελευταία χρόνια η οικιστική ανάπτυξη είναι πολύ έντονη, εν τούτοις η σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική δεν αλλοιώθηκε σημαντικά. Εντούτοις όμως, λίγα αρχοντικά σπίτια έχουν απομείνει στο νησί. Είναι ένα μείγμα νησιώτικων στοιχείων δεμένων αρμονικά με Πηλιορείτικα και Νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

Οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και η αισθητική τους έχουν δημιουργήσει το ιδιαίτερο αυτό σκιαθίτικο στυλ. Τα σπίτια είναι μικρά, διώροφα, το ένα δίπλα στο άλλο κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα εξωτερικά εξολοκλήρου με ασβέστη. Το παραδοσιακό Σκιαθίτικο σπίτι αποτελείται από 3 μέρη. Το ισόγειο, το σοφά και το επάνω πάτωμα.

Το ισόγειο χρησίμευε για την αποθήκευση κρασιού σε βαρέλια, πιθαριών με λάδι και ελιές καθώς και ξυλείας για το χειμώνα. Ο σοφάς είναι ο χώρος της κυρίας κατοικίας και αποτελείται από ένα πάτωμα 1-1,5μ ψηλότερα από το έδαφος του ισογείου, στον οποίο ανέβαιναν με σκάλα 4-5 σκαλοπατιών. Το επόμενο πάτωμα ήταν «αβέρτο» δηλαδή αδιαίρετο. Η είσοδος ήταν εξωτερική με πέτρινη σκάλα ή εσωτερική με ξύλινη σκάλα. Στην κορυφή της σκεπαζόταν από το Ταμπούκ μια μικρή ξύλινη οροφή.

Εξωτερικά, τα σπίτια έχουν «φορούσια». Έτσι ονομάζεται η προεξοχή του επάνω πατώματος από την πλευρά που βλέπει στο δρόμο κατά 30-40εκ. ώστε η επιφάνειά του να είναι μεγαλύτερη από το ισόγειο. Η στέγη, «τσατή», είναι σκεπασμένη μα κεραμίδια και σπανιότερα με σχιστολιθικές πλάκες. Φέρουν μπαλκόνια, ενώ μικρές αυλές γεμάτες με λουλούδια συμπληρώνουν την εικόνα. Τέτοια μορφή έχουν τα αρχοντικά της Σκιάθου, ενώ οι αγροτικές κατοικίες είναι απλούστερης αρχιτεκτονικής μορφής. Σε μέρη οπού οι δρόμοι είναι πολύ στενοί και τεθλασμένοι οι γωνίες των σπιτιών είναι κομμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των πεζών.

Όσον αφορά τους δρόμους του νησιού, αυτοί είναι στενά πλακόστρωτα σοκάκια και δεν υπάρχει σχεδόν καμία διάταξη, σχηματίζοντας ένα δαιδαλώδες σύστημα δρόμων. Στον κεντρικό άξονα του δρόμου οι πλάκες τοποθετούνταν κατακόρυφα στη γη και σε σχήμα ψαροκόκαλου για να απομακρύνονται τα νερά της βροχής και να είναι πιο στερεή η κατασκευή του.