Σκιαθος:: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ::Οι Εκκλησίες του Κάστρου

Συντομη Πλοήγηση

Οι Εκκλησίες του Κάστρου

Σκιάθος Οι Εκκλησίες του Κάστρου:Ο Χριστός στο Κάστρο Βρίσκεται μέσα στο χώρο του κάστρου και είναι από τις λίγες εκκλησίες (υπήρχαν περισσότερες απο 20 εκκλησίες και διασώζονται μόνο η βάση των ναών) που διασώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν μαζί με τον ‘Aγιο Νικόλαο, την Αγία Μαρίνα και τον Αγιο Βασίλειο. Είναι μονόκλιτη βασιλική με αμφικλινή στέγη. Αποτέλεσε την Μεταβυζαντινή Μητρόπολη του Κάστρου.

Το μαρμάρινο υπέρθυρο της Πύλης αναφέρει μια ανακαίνιση του 1619. το τέμπλο και οι εικόνες είναι του 17ου αιώνα. Μοναδικά είναι τα ξυλόγλυπτα και οι τοιχογραφίες του 1695. η εικόνα του Χριστού έχει χαραγμένη τη χρονολογία 1652.

Από την οροφή κρέμεται ο Xoρός, ένα μεγάλο στεφάνι με παραστάσεις Αγίων κάτω από το οποίο γινόντουσαν οι γάμοι των κατοίκων του Κάστρου.

Ηταν το ησυχαστήριο και ο χώρος που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έψαλνε τακτικά ...

Κάποιες απο τις ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ και απο αυτές που έχουν αναστηλωθεί και απο άλλες που έχουν βρεθεί και τα ερείπια τους, ήταν και είναι οι :

;ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
  ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
  ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΕΚΛΑ
  ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑ
  ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
  ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
  ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ
  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
;

και άλλοι ανώνυμοι ναοί.

Και στο δρόμο για το Κάστρο θα συναντήσετε και άλλες εκκλησιές και παλιά μοναστήρια όπως την Παναγιά Καρδάση, τους Αγίους θεοδώρους, τον Αγιο Ιωάννη του Κάστρου και πολλά εικονοστάσια όπως του Αγίου Δημητρίου.

Στον Αγιο Ιωάννη στο όμορφο περιβαλλον του Μοναστηριού μπορείτε να δροσιστείτε και απο το νερό της πηγής και να απολαύσετε το δροσερό αεράκι.