Σκιαθος:: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ::Οι Εκκλησίες της Σκιάθου

Συντομη Πλοήγηση

Οι Εκκλησίες της Σκιάθου

Σκιάθος Οι Εκκλησίες της Σκιάθου: Γνωριμία με τις σημαντικότερες εκκλησίες του νησιού.

Τρεις Ιεράρχες

Είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Σκιάθου στον οποίο φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας, ένα τμήμα του ξυλόγλυπτου τέμπλου της Παναγίας Πρέκλα του Κάστρου καθώς και ο Χορός, μεγάλο στεφάνι κάτω από το οποίο γινόντουσαν οι μεσαιωνικοί γάμοι, με εικόνες των Αποστόλων και των Προφητών. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Παναγιά Λημνιά ή Απάνω Παναγιά

Βρίσκεται στην επάνω γειτονιά της Χώρας και είναι ο δεύτερος ενοριακός Ναός του νησιού. Χτίστηκε το 1838 και είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Θεοτόκου (8Σεπτεμβρίου). Πήρε το όνομά της από την Λίμνη Ευβοίας μιας και χτίσθηκε από τους πρόσφυγες οι οποίοι έφυγαν κατά κύματα από την Λίμνη (1790, 1821, 1823) και ενώθηκαν με τους ντόπιους κατοίκους συν αποτελώντας τον πληθυσμό της σημερινής πόλης του νησιού. Στον νάρθηκα της εκκλησίας φυλάσσεται η Κάρα του μεγάλου Σκιαθίτη πεζογράφου- διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και παλιές εικόνες από το Χριστί και τον Αγ. Νικόλαο στο Κάστρο.

Αγία Τριάδα

Στην Πόλη της Σκιάθου δίπλα απο το Κέντρο υγείας της Σκιάθου.

Αγιος Νικόλαος

Βρίσκεται σε μια από τις τρεις κορυφές των χαμηλών λόφων της χώρας της Σκιάθου από το 1954. εδώ υπήρχε η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλομάτας η οποία μεταφέρθηκε από την Παναγιά την Πρέκλα του Κάστρου. Χαρακτηριστικό είναι το ρολόι του 1954 με το καμπαναριό.

Η πανοραμική θέα από το προαύλιο της εκκλησίας προς το λιμάνι είναι πραγματικά εντυπωσιακή

Παναγιά η Κατευοδότρα

Βρίσκεται δυτικά του βουνού Καραφλυτζανάκια. Σώζονται 3 υπέροχες φορητές εικόνες του 1752 και 1779 καθώς και οι βρύσες του Ντομάν και του Χαιρήμονα.