Σκιαθος:: ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ::Κουκουναριές Λίμνη Στροφυλιάς

Συντομη Πλοήγηση

Κουκουναριές Λίμνη Στροφυλιάς

Οι Κουκουναριές και ο υδροβιότοπος της Στροφυλιάς: Η Σκιάθος είναι το δυτικότερο νησί των Βορείων Σποράδων. Η περιοχή Κουκουναριές βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σκιάθου και περιλαμβάνει:

α) ένα μικτό δάσος εκτάσεως 14,5 στρεμμάτων με Pinus halepensis, P. pinea και έναν υποόροφο σκληρόφυλλων θάμνων που εκτείνεται μέχρι την ακτογραμμή,

β) τη λίμνη Στροφυλιά . ένα σπάνιο υδροβιότοπο ο οποίος αποτελεί μία προστατευόμενη περιοχή από το Δήμο Σκιάθου στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με επιφάνεια 9,5 στρεμμάτων προς βορρά, και

γ) μία θαλάσσια ζώνη που καλύπτει σε έκταση τη μισή περιοχή και περιλαμβάνει την υπέροχη αμμουδιά των Κουκουναριών (γνωστή και ως Χρυσή Άμμος), μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας ,της Μεσογείου και γενικότερα της Ευρώπης. Η συνολική περιοχή οριοθετείται από βορρά, ανατολή και δύση από το δρόμο, και φθάνει μέσα στη θάλασσα μέχρι την ισοβαθή των 20 m.

Η Στροφυλιά επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός φυσικού, στενού και συχνά χωρίς νερό διαύλου, στην ανατολική πλευρά του δάσους. Η περιοχή βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα, με μέγιστο υψόμετρο 1,50 m. Το πευκοδάσος έχει προέλθει μέσω δευτερογενούς διαδοχής, αντικαθιστώντας βλάστηση κυριαρχούμενη από Quercus ilex.

Στην περιοχή που έχει περιφραχτεί και προστατεύεται έχει ήδη απαγορευθεί κάθε δραστηριότητα με εξαίρεση τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και τη δυνητική κατασκευή μικρών τουριστικών μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό προστασίας του περιβάλλοντος και θα βρίσκονται εκτός των ορίων του δάσους.

Το δάσος καλύπτει μία περιοχή 500 - 600 m σε μήκος και 200-250 m σε πλάτος, οριοθετούμενη από την ανατολική της πλευρά από έναν φυσικό - πλην όμως τεχνητά εκβαθυμένο και διαπλατυσμένο - δίαυλο.

Ο πλούσιος υπόροφος των αείφυλλων πλατύφυλλων, η συσσώρευση ξηρού υλικού (στρωμνή), η έλλειψη φωτός και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις, χειροτερεύουν αφενός τις υδατικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κουκουναριάς και αφ’ετέρου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη φυσική της αναγέννηση.

Ο βιότοπος των Κουκουναριών είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους της χώρας. Στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως κύκνοι, τσικνιάδες, πάπιες και άλλα απειλούμενα είδη.

Το καλοκαίρι, η παραλία ελκύει πολλούς επισκέπτες, χωρίς αυτό να αφαιρεί τίποτα από τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Στην ευρύτερη περιοχή των Κουκουναριών συναντάτε πλήθος ξενοδοχείων, ξενώνες, οργανωμένα κάμπινγκ όπως και πολλά εστιατόρια , ταβέρνες, μπαρ, ουζερί και καφετέριες. Όλες οι εγκαταστάσεις στην παραλία είναι ξύλινες.

Στην πανέμορφη παραλία,όσοι αγαπάτε τα θαλάσσια σπορ θα μπορέσετε να κάνετε θαλάσσιο ski, jet ski, wind surfing, αλεξίπτωτο, καταδύσεις, αλλα και να ενοικιάσετε σκάφη αναψυχής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γύρω περιοχή προσφέρεται για ιππασία, τένις, περίπατο και ποδηλασία.

Το ηλιοβασίλεμα από την παραλία είναι μαγευτικό τόσο από τις Κουκουναριές και ίσως ακόμη καλύτερο πιο δυτικά από τις Κουκουναριές όπου βρίσκονται οι παραλίες Μικρή και Μεγάλη Μπανάνα, Αγία Ελένη και Μανδράκι. Όλες οι παραλίες της Σκιάθου έχουν καταγάλανα νερά και είναι πνιγμένες στο πράσινο των πεύκων.

Η παραλία προστατεύεται και αναπτύσσετε οικοτουριστικά από το Δήμο Σκιάθου με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Ανήμερα του Αγιου Γεωργίου οργανώνονται στις Κουκουναριές ιππικοί αγώνες.

Προσοχή λοιπόν και από εσάς για την προστασία του τόσο ευάλωτου οικοσυστήματος.