Σκιαθος:: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ::Αλλα Σημαντικά Μοναστήρια

Συντομη Πλοήγηση

Αλλα Σημαντικά Μοναστήρια

Σκιάθος Αλλα σημαντικά Μοναστήρια: Ας γνωρίσουμε και άλλα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της νήσου Σκιάθου.

Μονή Αγίου Ιωάννη

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του ‘Πασχαλάτου’ ή ‘Κρυφό’ βρίσκεται στην πίσω πλευρά του βουνού της ‘Κοιυνίστρας’ και χτίστηκε το 1726. η ονομασία κρυφό προήλθε από το κρυφό σχολείο που λειτουργούσε στο χώρο του μοναστηριού κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και στο οποίο δίδασκαν μορφωμένοι μοναχοί.

Μονή Αγίου Χαραλάμπους

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Χώρας και σε απόσταση 5χλμ από το κέντρο της. Από την μονή της Ευαγγελίστριας ένα ανηφορικό μονοπάτι μας οδηγεί στη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο βουνό Κουρούπι.

Η χρονολογία ίδρυσης και οικοδόμησης μας είναι άγνωστη. Ανακαινίσθηκε το 1804 αλλα κατέρευσε το 1834. οι εικόνες του τέμπλου χρονολογούνται από το 1823. είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο.

Δεν σώζονται τοιχογραφίες εκτός από εκείνη του Παντοκράτορα στον τρούλο.

Στο μοναστήρι αυτό έζησε την τελευταία περίοδο της ζωής του ο Σκιαθίτης Λόγιος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.

Μοναστήρι του Ιωάννου του Παρθένη

Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι της ‘Κουνίστρας’ στα βόρεια των παρυφών του βουνού Κουνίστρες. Είναι Μεταβυζαντινό και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον Σκιαθίτη Παρθένιο.

Το καθολικό είναι μονόκλιτη βασιλική με αμφικλινή στέγη και ανακαινίσθηκε του 1714. Έχει αξιόλογη εικονογράφηση, με την εικόνα του Χριστού στο τέμπλο να ξεχωρίζει, από άποψη παλαιότητας. Εδώ λειτούργησε το πρώτο σχολείο της Σκιάθου κατά την τουρκοκρατία. Το οίκημα που έμεναν οι μαθητές, το λεγόμενο «δασκαλειό» είναι σήμερα μισογκρεμισμένο. Το 1865 ο Σκιαθίτης Λόγιος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης ανακαίνισε ένα μέρος των κελιών,

Μονή Παναγίας της Κεχριάς

Βρίσκεται πάνω από τον όρμο του Κεχριά, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, χτισμένη πάνω σε ύψωμα και απέχει 8χλμ από την πόλη. Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Αν και είναι ένα απομονωμένο μοναστήρι αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε τα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλιά του.

Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Βρίσκεται δυτικά του βουνού Καραφλυτζανάκια κοντά στην περιοχή Κεχριάς και απέχει από τη πόλη περίπου 8 χλμ. Χτισμένο το 1540 είναι Αγιορείτικου ρυθμού Μεταβυζαντινό Μοναστήρι μονόκλιτο με σταυροειδές τρίκογχο καθολικό. Ανακαινίσθηκε το 1738 αλλά στις αρχές του 19ου αιώνα κατέρρευσε.

Διατηρούνται τοιχογραφίες του 1745, το ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του 18ου αιώνα και δυο κελιά. Υπάρχει κρήνη με ενεπίγραφη χρονολογία 1727.