Σκιαθος:: ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ::Η Χώρα της Σκιάθου

Συντομη Πλοήγηση

Η Χώρα της Σκιάθου

Σκιάθος η Χώρα: Η Χώρα της Σκιάθου παραμένει η ίδια μέσα στο πέρασμα των χρόνων τόσο κατά την κλασική περίοδο, στα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, στη Ρωμαϊκή αλλά και κατά την Βυζαντινή εποχή μέχρι την περίοδο Μεσαίωνα. Τότε, λόγω των ανελέητων ληστρικών πειρατικών επιδρομών ο πληθυσμός μεταφέρθηκε και μετοίκησε στο κάστρο για να προστατευθεί.

Μετά το 1829 οι Σκιαθίτες επέστρεψαν ξανά στην πόλη εγκαταλείποντας οριστικά το κάστρο.

Έτσι, άρχισε η πυκνοκατοίκηση της πόλης.. Κατά την Γερμανική κατοχή όμως η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά μετά το τέλος του πολέμου χτίστηκε ξανά.

Κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων στην πόλη της Σκιάθου συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού του νησιού.

Η οικοδόμηση της νέας Πόλης έγινε πάνω ακριβώς στην παλιά και χάθηκαν δυστυχώς πολλά παραδοσιακά κτίρια, δίπλα στη θάλασσα και ανάμεσα σε δυο λόφους. Η ανατολική πλευρά αναπτύσσεται κάτω από το λοφάκι του Αγ. Νικολάου και η δυτική πλευρά βλέπει από ύψωμα τη θάλασσα.

Από το προαύλιο του Αγ. Νικολάου η θέα είναι πανοραμική, ενώ το καμπαναριό με το ρολόι του 1954 δεσπόζει στο χώρο.

Στην άλλη κορυφή υψώνεται ένας ανεμόμυλος με τα φτερά του από λεπτές σανίδες αντί για πανιά.. Κοντά στο σημερινό λιμάνι βρίσκεται το τελευταίο καρνάγιο του νησιού.