Σκιαθος:: ΣΚΙΑΘΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ::Τσουγκριάς Παραλίες

Συντομη Πλοήγηση

Τσουγκριάς Παραλίες

Σκιάθος παραλίες. Το νησάκι Τσουγκριάς βρίσκεται νότια του λιμανιού της Σκιάθου, λιγότερο από 2 μίλια από την έξοδο του λιμανιού.

Το ακατοίκητο νησί είναι πραγματικά παραδεισένιο , ένα καταπράσινο διαμάντι, με μαγευτικές ακρογιαλιές ολόγυρα.

Το νησάκι του Τσουγκριά, ήταν το επικρατέστερο από πολλά άλλα ελληνικά νησάκια , στο οποίο θέλησαν να αγοράσουν γη,  την δεκαετία του 60,  οι Beatles καθώς μαγεύτηκαν από τον τόπο κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Μάλιστα ακούγεται ότι το τραγούδι Octapus Garden των Beatles γράφτηκε κατά την επίσκεψη τους στο νησάκι και τις ολιγοήμερες διακοπές τους εκεί. Τελικά η αγορά δεν προχώρησε για λόγους που δεν γνωρίζουμε . Ακόμη  και σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο καθώς  ο Τσουγκριάς ανήκει στο Ίδρυμα Επιφανειάδη και στην εταιρία FIX , στον Δήμο Σκιάθου άλλα αποτελεί και Μοναστηριακή περιουσία.

Οι Μαγευτικές Παραλίες του νησιού

Το μαγευτικό νησάκι κάθε καλοκαίρι δέχεται τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του, καθώς υπάρχει εύκολη πρόσβαση με καΐκια  που ξεκινούν από το παλιό λιμάνι και φτάνουν στις καταπληκτικές  ακρογιαλιές του μικρού αυτού νησιού. Σίγουρα μια εκδρομή για μπάνιο που θα πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμα διακοπών σας στη Σκιάθο.

Οι δυο προσβάσιμες με καραβάκι παραλίες του Τσουγκριά βρίσκονται στην βορειοδυτική ακτή του νησιού. Η μια ονομάζεται παραλία του Αγίου Φλώρου και παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο ξωκλήσι και στην νοτιοδυτική ακτή του Τσουγκριά βρίσκεται η παραλία «Λαλαριάς» (δεν πρόκειται για την διάσημη παραλία Λαλάρια η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Σκιάθου). (Λαλάρια ονομάζουν οι Σκιαθίτες γενικώς  τα μικρά λευκά βότσαλα της παραλίας).

Ο  Άγιος Φλώρος χωρίζει τη βορειοδυτική από τη νοτιοδυτική ακτή.

Αξίζει, πραγματικά, ο περιηγητής του νησιού να επισκεφτεί τον Άγιο Φλώρο ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από την αποβάθρα της ομώνυμης παραλίας και οδηγεί στο βράχο που είναι κτισμένο το εξωκλήσι με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Η πεζοπορία αυτή μέσα στο καταπράσινο τοπίο διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά της ώρας.

Ο Άγιος Φλώρος χτίστηκε το 1965. Οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν αρκετά γρήγορα. Το ίδιο εκείνο καλοκαίρι έγινε πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, με ψητά αρνιά το οποίο και διοργάνωσε ο εφοπλιστής Επιφανειάδης που ήταν και ο υπεύθυνος για την ανέγερση του.

Στο βορινό μέρος του νησιού, που αντικρίζει τη Σκιάθο, η παραλία ονομάζεται Κεφαλάκια.  Μια υπέροχη πραγματικά και εντυπωσιακή παραλία που εξέχει περήφανα μέσα στο Αιγαίο.  Στο μέρος αυτό του νησιού υπάρχει ένας από τους υδροβιότοπους του νησιού. Ανατολικά απο αυτή βρίσκεται η παραλία Στίφτης.

Στην ανατολική πλευρά πάλι η επόμενη παραλία ονομάζεται Άλιαστα ή Αλιαστος, προφανώς επειδή αντικρίζει την ανατολή του ήλιου. Η νότια παραλία αποτελείται από δυο ακτές με βότσαλα. Η πρώτη φέρει το όνομα Ασκηταριό ή Κακοβραχος, καθώς εκεί, στο 19ο αιώνα, μόναζαν καλόγεροι που ανήκαν στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Η δεύτερη νότια ακτή ονομάζεται Αμυγδαλιά ή Αμυγδαλιές.

Το καλοκαίρι θα συναντήσει κανείς πολλά ιστιοφόρα πλοία που μεταφέρουν επισκέπτες κυρίως από τη Σκιάθο, αλλά και ιστιοπλόους που ταξιδεύουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων, ακόμη και σε αυτές τις δύσβατες παραλίες του Τσουγκριά, που μοιάζουν με απάτητα απομεινάρια των κήπων της Εδέμ, ακόμα και τώρα, στον 21ο αιώνα της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης.

Αναφορά Πηγής:

Μερικά αποσπάσματα και πληροφορίες έχουν χρησιμοποιηθεί από την Έρευνα της Περιβαλλοντικής ομάδας Γυμνασίου Σκιάθου ,  των μαθητών και του Καθηγητή τους φιλόλογου Γυμνασίου Σκιάθου κυρίου Νίκου Παπακωνσταντίνου. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε όλη την έρευνα και σε μελλοντικό μας αφιέρωμα.

  • Μονοπάτι
  • Βάρκα
  • Φαγητό
  • Bar
  • Ξαπλώστρες
  • Σκίαση